Το Success Story της Πόρτο και η πολιτικη του αγοραζε φτηνά και πούλα ακριβά.


Μας ειχαν ζαλίσει πριν μερικους μηνες με τον όρο Success Story. Bεβαια μιλουσαν για την πολιτική αλλα προσωπικα καθε φορά που τον ακουγα το μυαλο πηγαινε στο ποδοσφαιρο και στην ομαδα της Πόρτο. Ομως το μυαλο μου πήγαινε εκει σκεπτομενος την μεταγραφικη της πολιτικη και πως καταφερνουν καθε καλοκαιρι να βγαζουν λαγους από το καπελο τους αλλα ήρθε η εμφανιση και η εμφατικη νικη επί της Μπαγερν μεσοβδομαδα για να να δηλωσουν ότι το Success Story δεν ειναι μονο μεταγραφικό αλλα και αγωνιστικό.


Στην ιεραρχια των στόχων της περιοδου, η παρουσια στους 8 του Champions League ίσως να αποτελουσε το ταβανι των ρεαλιστικών στόχων της ομαδας. Οτιδηποτε περα απο αυτό θα είναι ενα τρομερό μπόνους τόσο οικονομικά όσο και καθαρα ποδοσφαιρικα. Ειδικά τώρα που κληρώθηκε με εναν από τους γίγαντες του Ευρωπαϊκου ποδοσφαιρου, την Μπαγερν Μοναχου, ήρθαν τόσο τα τηλεοπτικά όσο και τα διαφημιστικά εξτρα εσοδα αλλα κυριοτερα δόθηκε η ευκαρία στην ομαδα της Πόρτο να παρουσιασει το προϊον της (ποδοσφαιριστές) σε πιθανους υποψηφιους αγοραστες.

Το μότο "Αγόραζε φτηνα και πουλα ακριβα" δεν εφαρμόζεται πλεον μονο στις οικονομικες αγορες και στα κτηματομεσητικά. Η ομάδα της Πόρτο απεδειξε ότι εχει εφαρμογη και στο ποδοσφαιρο. Η ομαδα της Primeira Liga εχει τελειοποιησει την ικανοτητα του να ανιχνευει ταλεντα, να τα αγοραζει φτηνά, να τα εξελίσει σε καλους ποδοσφαιριστες με την παροδο του χρονου και τελικά να τους πουλάει σε τιμες πολλαπλασιας της αγορας τους.
To απιστευτο πινακάκι με τις πωλήσεις της Πόρτο τα τελευταια 10 χρόνια

To τελευταιο παραδειγμα αυτης της τακτικης ειναι η πωληση του δεξιου της μπακ Ντανίλο ο οποιος και πουλήθηκε στην Ρεαλ Μαδριτης εναντι 31,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η Πορτο των ειχε αγορασει από την προηγουμενη ομαδα του (Σαντος) 13 εκατομμύρια.

Όσο απίθανο και αν ακουγεται η Πόρτο τα τελευταια 7 από τα 8 καλοκαιρια εχει καταφερει να πουλήσει τουλάχιστον εναν παιχτη της με πανω από 25 εκατομμυρια ευρώ. Μερικά από τα μεγαλύτερα και καυτοτερα ονόματα του ποδοσφαιρου οπως οι Πέπε, Χάιμε Ροντριγκες, Ρανταμελ φαλκάο, Ρικαρντο Καρβαλο, Χουλκ, Μουτίνιο καθώς και οι Φρεντυ Γκουαρίν, Ρικαρντο Κουαρεσμα,Λισαντρο Λοπες, Μπρουνο Αλβες,Ντεκο και πιο προσφατα ο Μανγκαλα, όλοι πουλήθηκαν με αξιοσημειωτο κερδος για την ομαδα.

Ο Τζακσον Μαρτινεζ πανηγυριζει με την φανελα της Πορτο
Τα "μεγαλα αρπακτικά" ήδη κανουν κυκλους γυρω από το Dragao και σιγουρα θα επισκεφτουν ξανα την πόλη του Οπορτο το καλοκαιρι με σκοπό να αγοράσουν το κατιτις τους. Ηδη ο Ντανιλο οπως γραψαμε και πιο πανω εχει πουληθει στην Ρεάλ Μαδρίτης, αλλα υπάρχουν και ο Κολομβιανός επιθετικος Τζακσον Μαρτινεζ και ο Αλγερινος εξτρεμ Γιασιν Μπραχιμι.

Ο Κολομβιανος επιθετικος σιγουρα θα φυγει και αυτος με μεταγραφη το καλοκαιρι. Στα 28 του, ο Τζακσον Μαρτινεζ εχει κανει καταπληκτικη δουλεια στην ομαδα σκοραροντας 86 γκολ σε 122 επίσημα ματς και αναπληρώνοντας επάξια το κενο στα γκολ του συμπαιχτη του στην εθνικη Κολομβιας, Ρανταμελ Φαλκάο. Ήδη οι Λιβερπουλ, Αρσεναλ και Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ εχουν εκφρασει ενδιαφερον για την αποκτηση του, οποτε δεν θα ειναι εκπληξη αν του χρονου τον βλεπουμε να αγνιζεται στην Premier League.

Aλλα κατα πιθανότητα ο Γιασιν Μπραχιμι θα είναι αυτος που θα φερει το χοντρο χρημα στην ομαδα. Μεταγραφτηκε στην ομαδα το καλοκαρι εναντι του ποσου των 5.6 εκατομμυριων ευρώ από την Γραναδα και ήδη με τις μεχρι τωρα εμφανισεις του εχει τραβηξει το ενδιαφερον πολλων ομαδων οι οποιες δεν θα εχουν προβλημα συμφωνα με τα ρεπορταζ να πληρωσουν την ρητρα των 45 εκατομμυρίων του για να τον αγορασουν.


Αν και στην Πόρτο παιζει στα αριστερα, ο Αλγερινος εξτρεμ μπορει να παιξει και απο τα δυο ακρα, ειναι γρηγορος και αγαπάει να επιτηθεται κατα μετωπο. Στην πραγματικότητα μονο ο Λιονελ Μεσσι και ο Ιντεν Αζάρ εχουν πραγματοποιησει περισσοτερες τριπλες ανα ενενηνταλεπτο από τον Μπραχίμι στην φαση των ομίλων του Champions League φετος. Ο 25χρονος εχει αριστα χτυπήματα φάουλ ενω είναι και ιδιαιτερα παραγωγικος φετος μιας και μετραει 5 γκολ σε 7 εμφανισεις στο Champions League μεχρι στιγμης.

Περα όμως από τις φετινες πιθανες μεταγραφες της, αξίζει να παραθεσουμε και μερικες από τις πιο επικερδεις μεταγραφες που εχει κανει τα τελευταια χρονια

James Rodriguez
Ο Κολομβιανός σουπερ σταρ και κατοχος του "Golden Boot" του παγκοσμιου Κυπελλου της Βραζιλίας, δεν ήταν ευρεως γνωστός όταν η Πόρτο ανακαλυψε το ταλεντο του. Αγοραστηκε από την Αργεντινικη Μπανφιλντ εναντι του ποσου των πεντε εκατομμυρών ευρώ  και κατα την παραμονη του στην Πορτο από το 2010 μεχρι και το 2013 σκοραρε 25 γκολ σε 63 επίσημα ματς. Μεχρι που "μπηκε" στο ματι των ανθρωπων της Μονακο που αναγκαστηκε να βγαλει 45 εκατομμυρια ευρω από τα ταμεια της για να τον αποκτησει.

Radamel Falcao
Ο Φαλκάο είναι ο αλλος Κολομβιανος της παρεας. Αγορασμενος απο την Ριβερ Πλέιτ (34 γκολ σε 90 ματς με την φανελα των αργεντινων) εναντι του ποσου των 5,5 εκατομυριων ευρω, το 2009, ο Φαλκαο εκανε δυο καταπληκτικες χρονιες με την Πορτο σκοραρωντας 41 γκολ σε 51 επίσημες εμφανισεις. Η Ατλετικο Μαδριτης δεν διστασε να πληρωσει την ρητρα των 45 εκατομμυριων ευρω για να τον αποκτησει το καλοκαιρι του 2011.

Hulk
Λιγοι θα ταξίδευαν μεχρι το Τοκυο για να δουν τον σταρ της Tokyo Verdy και ακομα λιγοτεροι θα ξοδευαν 19 εκατομμυρια ευρώ για να τον αποκτησουν. Το εκανε ομως η Πορτο το 2008. Στα 4 χρονια παρουσιας του στην Πορτο ο Βραζιλιανος φορ σε 99 επισημες εμφανισεις βρηκε διχτυα 54 φορες.Το 2012 πουληθηκε στην Ρωσικη Ζενιτ εναντι 55 εκατομυρριων ευρώ και παρόλο που δεν πραγματοποει και τις καλυτερες εμφανισεις στην Ρωσσια ειναι ήδη πρωτος σκορερ στην ομαδα ενω βρισκεται συχνα και στις επιλογες του Βραζιλιανου εκλεκτορα.

Pepe
Η πορτογαλικη ομαδα ειδε το ταλέντο του αμυντικου με τις βραζιλιανικες ρίζες πισω στο μακρινο 2004 όταν και ο Πεπε ήταν 23 χρονων και αγωνιζόταν για την Μαρίτιμο. Πληρώσαν 2 εκατομμυρια ευρώ στην ομαδα του και δεν χρειαστηκε πολύ για να γυαλίσει στην Ρεάλ Μαδριτης και να τον αγορασει και αυτη με την σειρα της από την Πόρτο αντι 30 εκατομμυρίων ευρώ. Την συνεχεια του τραχυ αμυντικου την γνωρίζετε όλοι.

Joao Moutinho
Η Πόρτο ανακάλυψε το ταλέντο του Μουτίνιο όταν αυτος αγωνιζόταν ακομα στην Sporting CP. H ικανότητα του μεσου να παιρνει γρηγορα τις καταλληλες θεσεις τοσο μεσοεπιθετικα όσο και μεσοαμυντικά, ήταν η κυρια αιτια που η Πόρτο τον επελεξε για την ομαδα της πληρωνοντας 1 εκατομμυριο ευρώ στην Sporting CP. Με την μεταγραφή του στην Μονακό αντι του πόσου των 25 εκατομμυρίων ο Μουτινιο θεωρειται σαν η καλυτερη επενδυση της Πορτο μιας και καταφεραν και 25απλασίασαν την αξία του.  Ο 28χρονος μεσος μετραει ήδη 77 συμμετοχες με την εθνική ομαδα της Πορτογαλίας.

Ricardo Quaresma
Μετά από ενα σύντομο πέρασμα από ομαδες όπως η Τσελσι, η Μπεσίκτας και η Αλ-Αχλί ο 31χρονος πορτογαλος ακραιος επεστρεψε στην βαση του. Η Πορτο είχε πληρωσει 6 εκατομμυρια ευρω στην Μπαρτσελόνα για να τον αποκτησει το 2004, για να τον πουλήσει λίγα χρόνια αργότερα με 18,6 εκατομμύρια ευρώ (+την αποκτηση του πορτογαλου Πελε) στην Ιντερ. Ο Κουαρέσμα επεστρεψε στην Πόρτο τον Γεναρη του 2014. Λέτε η Πόρτο να προλαβαινει να τον ξαναπουλήσει; Πολύ πιθανον...

Ricardo Carvalho
Προϊόν της ακαδημιας της Πόρτο, ο Καρβαλιο ήταν 19 χρονών όταν η Πόρτο υπό τις καθοδηγίες του Χοσε Μουρίνιο σήκωσε το Champions League του 2004. Εκεινο το καλοκαιρι o Μουρινιο πήγε στην Τσελσι και ο Καρβαλιο τον ακολουθησε εναντι του ποσου ρεκορ για την εποχη των 30 εκατομμυριων ευρώ. Ήταν ενας από τους καλυτερους παιχτες εκεινης της Τσελσι και πραγματοποιησε 135 παιχνιδια με την φανελα της Τσελσι πριν μετακομισει στην Ρεαλ Μαδρίτης το 2010.

Anderson
Ο Βραζιλιανος μεσος μετακομισε στην Πορτο από την Βραζιλιανικη Γκρεμιο το 2006 εναντι του ποσου των εφτα εκατομμυρών ευρω. Ο Αλεξ Φεργκιουσον εντυπωσιαστηκε απο το ταλεντο του και τον πηρε στην Μαντσεστερ δινοντας στην Πορτο 30 εκατομμυρια ευρώ. Παρόλο που πραγματοποιησε πανω απο 100 εμφανισεις με την φανελα της Μαντσεστερ ο Βραζιλιανος δεν μπορεσε να δειξει το ταλεντο του. Εφυγε δανεικος για την Φιορεντινα αλλα ουτε εκει μπορεσε να δικαιολογησει τα λεφτα που ξοδευτηκαν γι' αυτον. Τελικα κατεληξε να αγωνιζεται ξανα πίσω στην πατριδα του. Κι ομως η Πορτο μπορεσε μεσα σε μόλις μια χρονια να βγαλει κερδος 24 εκατομμυρίων ευρώ απο έναν παιχτη που ίσως τελικα να μην τα αξιζε...

Eliaquim Mangala
Οι Πορτογαλοι ξοδεψαν 6.5 εκατομμυρια ευρώ για να φερουν στην ομαδα τους τον Μανγκαλα από την Βελγικη Στανταρ Λιεγης το 2011. Αποδειχτηκε λίρα εκατό και αποτελεσε εναν από τους παιχτες κλειδια για την Πόρτο. Ήταν εντυπωσιακός τοσο στο πρωτάθλημα όσο και στην πορεια μεχρι τα προημιτελικα του Europa League την σεζόν 2013-14. Η Σιτυ εντυπωσιαστηκε από τις ικανότητες του παιχτη και εβγαλε 53 εκατομμυρια ευρώ από τα ταμεια της για να τον αποκτήσει. Αυτο είναι το μεγαλύτερο κέρδος που εβγαλε η Πόρτο από εναν παίχτη, το οποιο και μεταφράζεται σε καθαρα έσοδα 46,5 εκατομμυρίων ευρώ!!!

Κάνεις δεν μπορει να φανταστει πως μπορει να νιωθουν οι οπαδοι της Πόρτο που βλεπουν τα μεγαλύτερα ταλέντα της ομαδας τους να πωλούνται στο τελος καθε σεζόν. Ξανα και ξανα. Αλλα για ενα club που δεν φιγουραρει στην λίστα των 30 πλουσιότερων ομαδων, μια λίστα που περιλαμβανει τις Στόουκ και Σαντερλαντ, οι φιλαθλοι της ομαδας δεν εχουν παρα να αποδεχτουν την τωρινη τακτικη της διοικησης η οποια τουλαχιστον της επιτρεπει να βρισκεται σε αξιοπρεπεστατο επίπεδο συναγωνισμου στις ευρωπαϊκες διοργανώσεις και να ειναι παντα ενα βημα πιο πανω απο την βασικη της αντιπαλο στην Πορτογαλία, την Μπενφικα. Αυτο ειναι τουλαχιστον μια παρηγορια. 
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου